Šutiranje trica

Takmičenje u šutiranju trica

Takmičenje u šutiranju trica je individualno takmičenje u sklopu UBM događaja. U ovom takmičenju, učesnici pokušavaju napraviti što više pogođenih šuteva za tri poena sa tri različite pozicije kako bi osvojili takmičenje.

Takmičari kreću sa šutiranjem iz jednog ćoška terena, iza linije za tri poena i kreću se ka sredini, kako bi završili šutiranje na drugom ćošku linije za tri poena.

Takmičenje se sastoji od šutirnja sa tri stanice, a na svakoj stanici nalaze se tri lopte (dvije lopte koje nose po jedan poen i šarena lopta koja vrijedi dva poena). To znači da u svakoj rundi takmičar može da osvoji maksimalno 16 poena.

Takmičenje je bazirano na knockout sistemu. Svi takmičari su podijeljeni u parove, tako da pobjednik jednog para ide na pobjednika drugog para i tako sve do kraja dok se ne dođe do zadnjeg para. Najuspješniji takmičar dobiva novčanu nagradu, kao i nagradu naših sponzora.

Zanimljivi okršaj na UBM 2015

Na UBM 2015 imali smo fantastičan odziv za takmičenje u šutiranju trica. U tri dana imali smo preko stotinu takmičara od kojih su samo trojica uspjela doći do velikog finala.

Svakog dana imali smo po jednog pobjednika, koji je osvojio novčane nagrade i automatsku kartu za veliko finale koje je bilo organizovano neposredno pred finalne mečeve turnira.

Ponosni smo istaknuti da je UBM takmičenjem za tri poena privukao veliki broj takmičara, a pravo takmičenja imali su svi gledaoci i takmičari u basket 3×3. Ograničenja nisu postojala, tako da smo mogli gledati perspektivne mališane kako šutiraju trice i takmiče se protiv iskusnih i penzionisanih sportskih radnika.

Ovo takmičenje je uistinu bilo zabavno za sve učesnike i posjetioce.

Pobjenik takmičenja u šutiranju trica nakon Velikog finala 2015 godine je Ashar Dedić. Pobjednik je pored novčane nagrade dobio majicu turnira, košarkaški obruč i pehar.

Titulu najboljeg šutera za tri poena na UBM 2014 godine ponijeo je Aldin Dedić, koji je pored novčane nagrade bio nagrađen i sa peharom.

Udruženje za sport i kulturu "ZOP"

Projekat "Ulični Basket Mokušnice" je sportsko košarkaško takmičenje namijenjeno građanima Zenice, a sve u svrhu dobrog provoda i zdravog sportskog nadmetanja