Program


Velika uspješnost UBM-a, a naročito velika zainteresovanost građana Zenice podstakla nas je da kreiramo događaj i za najmlađe članove naše zajednice pod nazivom DOBRA STRANA ULICE.

Naši mali sugrađani su tokom 3 dana turnira u ranijim satima dana dolazili na teren, vježbali svoje prve košarkaške korake uz kontrolu profesionalno obučenih trenera i volontera.

Veliko nam je zadovoljstvo bilo raditi sa trenerkom Ninom Sisko Grabovac, kao i sa poznatim zeničkim košarkašicama Lejlom Bejtić i Mateom Tavić.
Našim malim basketašima obezbijedili smo male koševe (pokretni, plastični dječiji koševi) kako bi im bilo lakše vježbati, a lijepo se i zabaviti. Kao nagrade za naše mališane obezbijedili smo sokove i poslastice, a za najistaknutije i neke vrijednije nagrade (majice, košarkaške lopte – nagrade prijatelja projekta).

Dječaci i djevojčice (6 do 11 godina) su bili podijeljeni u grupe.

Dok je jedna grupa vježbala sa trenerima na košarkaškom terenu, drugi su sa svojim vodičima obilazili štandove koji su okruživali košarkaški teren.

Želja nam je bila djecu upoznati sa bitnim stvarima za njihovo bolje odrastanje, kao što je: oralna higijena (Stomatološka ordinacija SMILE), prva pomoc i važnost čuvanja zdravlja (Crveni krst Zenica), ponašanje u saobraćaju, kao i ponašanje u situacijama požara u kuci i okolini (Dobrovoljno Vatrogasno društvo Zenica).

Naše mališane su sa čarima ekstremnih sportova i važnosti bavljenja sportskim aktivnostima upoznali članovi Sportsko-rekreacionog kluba BOSNA i Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma “VEDRO” Zenica.

Udruženje za sport i kulturu "ZOP"

Projekat "Ulični Basket Mokušnice" je sportsko košarkaško takmičenje namijenjeno građanima Zenice, a sve u svrhu dobrog provoda i zdravog sportskog nadmetanja