Učesnici

Dobra strana ulice je organizovana za djecu predškolskog i školskog uzrasta (6 do 11 godina) iz naselja Mokušnice, kao i za djecu ostalih naselja u Zenici. Roditelji su dovodili svoju djecu i veoma su zadovoljni organizacijom i sadržajem koji smo priredili za njihove mališane.

Učesnici Dobre strane ulice bili su i mališani iz Zeničkih sportskih škola, klubova i udruženja.

Posjetili su nas mališani iz udruženja Mini koš Panda Zenica, Sportska škola Zenica, košarkaški klub Kengur, vrtić Široki osmijeh.

Veoma smo ponosni što smo mogli na jedan zabavan način upoznati stotinjak mališana sa osnovama košarke, kao i sa drugim sadržajima koje smo za njih pripremili.

Pored sportskog programa, za učesnike Dobre strane ulice Udruženje za sport i kulturu ZOP je pripremilo i edukativni dio programa u kojem su učestvovali:

Crveni krst Zenica

Volonteri Crvenog krsta Zenica upoznali su naše mališane sa osnovnim stvarima vezanim za zdravlje, reagovanje u slučaju povreda, kao i upoznavanje sa najlakšim načinima saniranja povreda. Dječaci i djevojčice su dobile poklončiće sa zavojima, makazicama, rukavicama, osnovnim priborom za prvu pomoć. Volonteri Crvenog krsta su tokom turnira brinuli oko povreda učesnika, a svoj posao su radili veoma profesionalno i odgovorno.

Stomatološka ordinacija SMILE

Tokom Dobre strane ulice mali dječaci i djevojčice su imali priliku dobiti dosta dobre i korisne savjete od strane stomatologa dr. Ermina Coge, vlasnika stomatološke ordinacije SMILE STUDIO. Mališani su dobili dosta kvalitetnih informacija vezanih za oralnu higijenu, a Smile Studio se potrudio da našim mališanima obezbijedi super poklone, sa četkicama i info materijalima vezanih za važnost čuvanja zdravih zuba, kao i vaučere za popust pri popravljanju zuba u ordinaciji SMILE STUDIO.

Dobrovoljno Vatrogasno društvo Zenica

Veoma interesantno za male dječake i djevojčice je bila radionica Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zenica. Nakon treninga i poslastica, mališani su išli da razgovaraju sa vatrogascima i da se upoznaju sa poslom kojim se vatrogasci bave. Pored toga mališani su dobili informacije kako da se ponašaju u situacijama požara, kao i o načinu ponašanja na cesti. Imali su priliku da vide nova vatrogasna kola, da probaju opremu vatrogasaca što je njima bila velika zabava.

Sportsko rekreativni klub BOSNA

Sportsko-rekreativni klub „Bosna“ Zenica je formiran s ciljem razvoja sportova na vodi i sportova i rekreacije u prirodi, u vidu raftinga, kajaka, ronjenja, plivanja, brdskog biciklizma, skijanja i planinarenja. Mališani su se upoznali sa čarima sportova na vodi tako što su članovi SRK Bosna donijeli opremu i upoznali dječake i djevojčice o osnovnim stvarima vezanih za ovu vrstu sportova.

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma “VEDRO” Zenica

Proširivanje saznanja o planinskoj prirodi, razvijanje planinarske aktivnosti u svim oblicima koji predstavljaju neposredni dodir s prirodom putem organiziranog rada tijela i članova Udruženja je jedan od ciljeva sa kojim su članovi Vedra upoznali naše mališane. Također, dječake i djevojčice su upoznali sa svojim realizovanim projektima, kao i sa projektima koje namjeravaju da organizuju. Djeci je ova tematika bila dosta interesantna i fino su se zabavili.

Udruženje za sport i kulturu "ZOP"

Projekat "Ulični Basket Mokušnice" je sportsko košarkaško takmičenje namijenjeno građanima Zenice, a sve u svrhu dobrog provoda i zdravog sportskog nadmetanja