O turniru

Basket 3×3

Basket 3 na 3 oblik je košarke koji se razvio na gradskom asfaltu SAD-a. Trenutno ima preko 2.000.000 registriranih igrača i glavni je pokretač rasta i razvoja košarke.

Ova igra s pravilima utvrđenim 2007. od strane FIBA-e testirana je na Azijskim igrama dvoranskih sportova, a uključena na međunarodnoj razini na Azijske igre mladih 2009. Prvo SP mladih u basketu 3 na 3 održano je 2011., a seniorsko SP i u muškoj i u ženskoj konkurenciji u augustu 2012.godine. FIBA lobira da basket 3 na 3 postane olimpijski sport već 2016., a ako ne tada, onda 2020. godine.

Basket 3 na 3 traži sve vještine potrebne za košarku, a ujedno je i najlakši način za približavanje mladih košarci i inspiriralo je mnoge velike igrače. Statistički podatci pokazuju da je ulični basket najmasovnija urbana timska igra u svijetu.

Turnir UBM

Turnir „Ulični basket Mokušnice“ (UBM) pokrenut je krajem 2013. i početkom 2014 godine sa svrhom širenja i promocije sportskih aktivnosti, uličnog basketa, te aktivnije borbe protiv poroka modernoga doba. Podstaknuti popularnošću basketa 3×3, a naročito zbog duge i poznate tradicije igranja na košarkaškom terenu Mokušnice, Udruženje za sport i kulturu „ZOP“ pokrenulo je organizovanje turnira koji je nakon svog prvijenca postavio standarde ulične košarke u gradu i okolini.

Turnir „Ulični basket – Mokušnice“ je već nakon prve godine sa lokalnog karaktera u kojem je sudjelovalo veliki broj volontera, starijih i mlađih, članova naše zajednice, prerastao na državni karakter, gdje imamo posjetioce i učesnike iz cijele države.

Naši ciljevi

Cilj nam je uspostaviti platformu koja će biti otvorena za različite aktivnosti – od sportskog takmičenja za kojim postoji veliko interesovanje u gradu Zenici i u državi Bosni i Hercegovini, do prezentacije mladih muzičara, plesača, te urbanih umjetnika – crtača grafita. Drugi jednako važan cilj ovog projekta jeste i edukacija mladih građana našeg grada o potrebi razvijenog sportskog duha i o štetnosti poroka droge i alkohola, koji su najveći problem ulica naših gradova i našeg društva.

Pravila igre

Ulični basket Mokušnice se igra po oficijelnim FIBA 3×3 pravilima igre. Pored toga što se igra po već postavljenim standardima, svaku utakmicu kontroliše dvojac licenciranih sudija iz Bosne i Hercegovine.

Lokacija


Košarkaški teren na Mokušnicama
Zenica 72 000
Bosna i Hercegovina

Udruženje za sport i kulturu "ZOP"

Projekat "Ulični Basket Mokušnice" je sportsko košarkaško takmičenje namijenjeno građanima Zenice, a sve u svrhu dobrog provoda i zdravog sportskog nadmetanja